Multitasken maakt onzichtbaar – over écht aanwezig zijn (Nanda Goudswaard-van Zundert – Het Wilde Weg)

Ken je dat moment? Je kind komt iets laten zien. Je partner stelt een vraag. Een vriendin vertelt over haar dag. En jij… bent er wel. Maar eigenlijk ook niet. Je hoofd zit nog bij dat appje dat je nét even tussendoor las. Je probeert ondertussen dat ene mailtje af te maken.

Ik herinner mij nog de peuterjaren van mijn oudste dochter waarin ik vaak op een dag de zorg voor haar en het thuiswerken voor de Hogeschool van Amsterdam probeerde te combineren. Hierdoor lukte beide half en het bleek helemaal niet doeltreffend. We multitasken ons suf. En vaak lijkt het te werken. Maar wat we vergeten, is wat er gebeurt met de ander. Als jij verdeelde aandacht geeft, voelt de ander zich ook verdeeld gezien. En dat kan pijn doen. En omdat mijn dochter in bovenstaand voorbeeld niet verzadigd raakte van mijn aandacht, bleef zij daarom vragen en terecht ook en ontstond er zo een visuele cirkel waarin ik op mijn beurt te weinig tijd voor mijzelf leek te kunnen bemachtigen. Kinderen raken over het algemeen eerder verzadigd van onze volledige aandacht dan we vrezen. Het is absoluut niet zo dat door hen te ‘verwennen’ met onze onverdeelde aandacht, zij dat steeds meer gaan vragen. Juist niet, eerder het tegenovergestelde. Hoe meer we geven, hoe meer we mogen ontvangen.


Absente presentie: lijf aanwezig, aandacht afwezig

In de psychologie heet dat absente presentie. Je bent fysiek aanwezig, misschien knik je zelfs – maar je bent er niet echt. En dat voelen mensen. Kinderen zéker. Mijn vader had dit vaak, en ook bij mijn moeder herkende ik het.

We zijn als mensen gevoelig voor signalen van echte aandacht: oogcontact, de rust in iemands stem, een open lichaamshouding. Die tekens vertellen ons: “Ik zie je. Ik hoor je. Jij doet ertoe.” Ontbreken ze? Dan ontstaat verwarring. Of zelfs onveiligheid.


Regulatie begint bij jezelf

Kinderen reguleren hun emoties samen met jou. Dat heet co-regulatie. Dat werkt pas als jij zelf gereguleerd bent. Dat betekent: je eigen onrust of emotie opmerken en dragen, zonder meteen te hoeven reageren of oplossen.

Soms is daar maar weinig voor nodig.
Een uitademing.
Een hand op je buik.
Een moment van: “Ik voel van alles – en dat mag er even zijn.”


Kleine momenten, groot effect

Echt aanwezig zijn hoeft niet lang te duren. Maar het vraagt wél om bewust kiezen:

  • Laat je telefoon liggen.
  • Leg je pen neer.
  • Kijk. Luister. Adem.

In een wereld vol afleiding, is échte aanwezigheid misschien wel het grootste cadeau dat je kunt geven.


Over mij – Nanda Goudswaard-van Zundert

Ik ben Nanda, moeder van drie dochters en samen met mijn man Laurens eigenaar van Het Wilde Weg: een eigenzinnige buitenplaats in de natuur van Sint-Oedenrode (Brabant). In 2019 verruilden we ons appartement in Amsterdam voor een plek aan de Dommel, waar onze derde dochter geboren werd – en waar ruimte ontstond voor iets nieuws.

Naast Het Wilde Weg richtte ik Modderkracht op, mijn zielsmissie die draait om ontspannen ouderschap, veiligheid en echte aanwezigheid in de ouder-kindrelatie.


Modderkracht – moederen mag rommelig zijn

Modderkracht is een ode aan écht ouderschap. Niet de gladgestreken versie van social media, maar het modderige, liefdevolle, dagelijkse werk. De dagen waarop je niet alles weet, maar wel aanwezig bent.
 Moederen is modderen. En daarin ligt de kracht.

‘Modder’ verwijst naar klei, grond, aarde – én rommel. Maar ook naar mother, in het Engels. Een moeder die stevig in de modder staat, hoeft niet perfect te zijn. Ze hoeft maar één ding te doen:
 Echt aanwezig zijn. Als ik naar mijzelf kijk, zeg ik eerlijk dat dit mij zeker niet altijd lukt. Dat vind ik helemaal oké en dat hoeft ook niet. Het begint bij een aantal momenten van echte aandacht voor mijzelf in de eerste plaats en vervolgens ook voor mijn gezinsleden.


Waar Modderkracht voor staat

Ik geloof in:

  • Moddermomenten – kleine pauzes om te voelen, te vertragen en er écht te zijn
  • Mamfullness – mindful ouderschap zonder oordeel of streven
  • Co-regulatie – eerst jezelf dragen, dan je kind helpen reguleren
  • Vrij spel – want kinderen groeien in ruimte, niet in strakheid
  • Gemeenschap – je hoeft het niet alleen te doen

 

Wat ik aanbied via Modderkracht:

  • Inspireerpaden – zoals “Ontspannen Ouderschap” dat ik in de laatste week van juli aanbiedt tijdens de ‘Het Wilde Weg vakantieweek’
  • Modderkrachtcirkels – een maandelijke moedercirkel in onze yurt vol herkenning, ademruimte en zachtheid in groep
  • Workshops & retraites – op onze eigen buitenplek, met blotevoetenpad en moestuin
  • Online tools – visualisaties, wandelingen en reflectie-oefeningen voor thuis

 

Modder is niet zwak. Modder is levend. In de modder groeien lotusbloemen.

Modderkracht is voor ouders die kiezen voor echtheid boven perfectie.
Wil je een keer samen modderen, dat kunnen we zo klein als groot maken als past bij jouw intentie: stuur mij een berichtje via info@hetwildeweg.nl als je benieuwd bent naar de mogelijkheden.


Geschreven door:

Nanda Goudswaard-van Zundert
Het Wilde Weg

Voor meer informatie en contact met Nanda:

 

 


[Even voorstellen: Nanda Goudswaard-van Zundert – Het Wilde Weg]