Gastblog: De kracht van aandacht
27 augustus 2022 

Gastblog: De kracht van aandacht

De glimlach  van een kind doet je beseffen dat je leeft ......krachtige woorden uit het volle leven

De glimlach ....geeft aandacht aan jezelf en wekt aandacht op van anderen. Als Yogi heb ik mogen leren om mijn lichaam nog beter te kennen en serieus te nemen. En de glimlach, net als de adem, is altijd in de buurt.

Merk eens op wat gebeurt als je een glimlach in je ogen op laat komen..... ga met je aandacht er naartoe en neem die glimlach mee in je keel, naar je hart 💖 en van daaruit laten zakken door je buik, je benen en je tenen....en dan weer terug langs je benen, je billen, je rug, je nek en hoofd naar je voorhoofd en voel dan die glimlach opnieuw vol aandacht in je oogkassen.

Dat is aandacht geven aan jezelf en met name de focus op je lichaam. Bewust-zijn is leven.

Aandacht........ met mijn jongste zoon naar de huisarts voor zijn neus en keel, een rare kuch, slikken, slijm. Hij tobt er eigenlijk al het hele jaar mee. Vervangende huisarts die het druk heeft, kortom tijd tikt weg in de wachtkamer. Er schuiven mensen aan ook een oude vrouw die vanuit een rolstoel, naast mij in een vaste stoel wil zitten.

Aandacht.....de stoel zodanig draaien dat zij veilig en wel in één keer kan gaan zitten. En dan weer even die glimlach, die zij overneemt of andersom, even samen-zijn.

Ik lees de Happinez, geen toeval, bewuste aandacht en dan wordt mijn aandacht getrokken door een vrouw, oude bekende uit de buurt. Zij kijkt mij vol aandacht aan en zegt quasi "jouw jongste is ook groot geworden" ik leg de Happinez opzij en haar aandacht in mij is gewekt. Zij is veranderd, iets in haar is er niet meer....en ik vraag vol aandacht hoe het gaat, niet zomaar, maar intens. Alles om mij heen verdwijnt dan.

Zij reageert prompt "ik heb twee jaar geleden een hartinfarct gehad, gedotterd....en ik ben een vrouw van nog geen 50....het overkwam mij zomaar. De aandacht die ik nu geef aan m'n lichaam is intens en 100 % anders dan voorheen. Maar toch blijft het lastig om die aandacht voor mijzelf vast te houden, dat heb ik nooit geleerd...."

Aandacht.....voor jezelf kan je als kind al leren. Ik heb kinderyoga gegeven op de basisschool van mijn jongste. De juffen waren verbaasd, verwonderd, verbijsterd wat aandacht geven aan je lichaam, vanuit de yoga met adem en focus doet met kinderen. Doe alsof je een veertje in je handen hebt en blaas het zachtjes de lucht in, steeds weer. Na een uurtje lagen al 'die drukke kids' ontspannen in Savasana (ontspannen liggende houding) op de yogamat.

Aandacht.....had ook de vervangende huisarts. "Wie heb je meegenomen....en wat heb je, waar kom je voor". Mijn jongste mocht zijn verhaal doen. Zij luisterde, schreef en liet hem vertellen . Vol aandacht onderzocht zij keel, neus, oren, longen en zijn hartje ❤️

Er was niets op aan te merken, geen afwijkingen. En dan geen "kijk het maar even aan".

Neen, zij keek vol aandacht naar Mees als een levend geheel. En schreef voor hem op briefje waar hij aandacht aan kon geven. "Niet meer keel schrapen, zout oplossing snuiven, wat vaseline aan de binnenkant van de neus, zodat het weefsel wat zijn bloedneuzen veroorzaakt kan helen en daarmee de cyclus van irritatie doorbreken".

Aandacht heelt, verzorgt, laat je leven. Yoga is is een weg, het Achtvoudig Pad (Ashtanga). Waarbij je lichaam zoveel meer leert, als het hoofd even uit mag.

Je bent altijd welkom in de les vol aandacht

Jan Labree

Voor meer informatie en contact met Jan:


Over de schrijver
Reactie plaatsen