Gastblog: Het werken met Bach Bloesem Remedies
06 februari 2023 

Gastblog: Het werken met Bach Bloesem Remedies

In deze blog:


Een geneeswijze zonder bijwerkingen door Dr. Edward Bach

Edward Bach werd geboren in 1886. In 1912 voltooide hij zijn studie als arts. Na deze studie ging hij op zoek naar een geneeswijze die eenvoudig, zonder bijwerkingen en eenvoudig toepasbaar zou moeten zijn in gebruik.

Als huisarts, bacterioloog, homeopaat en immunoloog ging hij dan ook de gedragingen van de mensen, hun persoonlijkheid en gemoedsstemmingen bestuderen.

Hij wilde vooral genezen door de mens te behandelen in plaats van de ziekte, de oorzaak in plaats van het gevolg. In 1930 ging hij dan ook op zoek op het Engelse platteland naar geneeskrachtige kruiden.

Uit verschillende planten ontwikkelde hij uiteindelijk 38 remedies waarvan er één gemaakt is uit een natuurlijke geneeskrachtige bron.

Elke remedie is geschikt voor een verschillende emotie, stemming of persoonlijkheid. Ze kunnen bij iedere gemoedstoestand ingenomen worden afzonderlijk of in combinatie met andere remedies van de Bach Bloesem Remedies.


De werking van Bach Bloesemremedies

De werking is eenvoudig uit te leggen als je naar het wetenschappelijk standpunt kijkt: alles in het Universum is trilling.

Iedereen bestaat uit een persoonlijke trilling (mens, dier, plant). Door omstandigheden zoals: gebeurtenissen, stress, gevoelens, emoties worden deze trilling beïnvloed en verstoord. Diverse geschenken uit de natuur zoals planten, bloemen, edelstenen etc. hebben ook een eigen trilling om verstoorde trillingen te herstellen.

Dan is het als therapeut de kunst om uit te vinden wat heeft deze persoon nodig op dit moment om deze trilling te verbeteren.

Wanneer dit duidelijk is en de boodschap van dit probleem begrepen en aangepakt wordt dan lossen klachten en problemen op door het stimuleren van het zelfgenezingsmechanisme.

De Bach Bloesem Remedies zijn zeer eenvoudig en gemakkelijk in gebruik. Ze kunnen ook door iedereen gebruikt worden: ouderen, gehandicapten, kinderen, baby's, dieren, planten. Ook kunnen de Bach Bloesem Remedies in combinatie gebruikt worden met andere behandelingen.


Toepassing Bach Bloesemremedies

Wanneer men één remedie nodig heeft dan kan degene 2 druppels in een glas of gebruikersflesje met bronwater mengen en dan de remedie met kleine slokjes opdrinken. De druppels kunnen ook puur op de tong gedaan worden. Andere manieren is inwrijven op de lippen, lichte massage achter de oren, op de slapen, een kompres, in bad, druppels op kussen, tissue, zakdoek, bij massages, elleboog vouw, zonnevlecht, fontanel of binnenkant polsen.

Voor de beste werking moeten de remedies minimaal 4 keer per dag ingenomen worden.

Bij bepaalde remedies zoals crab apple, olive, walnut, rescue, larch werk ik ook nog op een andere manier. In een halve liter fles water kunt u dan 10 tot 15 druppels van de remedie in het flesje doen en dat de hele dag door op laten drinken en als het flesje leeg is weer een nieuw flesje vullen. Dit werkt vooral bij heftige acute situaties of als een probleem al langere tijd speelt.

Wanneer er een combinatie nodig is van diverse remedies dan maken we gebruik van een 30ml pipetflesje en doen van iedere remedie 2 druppels erin en doen er bronwater bij (ik doe ook vaak meer druppels van een remedie in een flesje). Er mogen maximaal 7 verschillende remedies gemengd worden.  Ook van dit mengsel wordt geadviseerd om minimaal 4 keer daags 4 druppels te gebruiken in een glas water.


Reacties

Doordat de remedies direct werken op de trilling en slechts indirect op lichaam en geest kunnen er in principe geen negatieve reacties optreden. Soms merkt een persoon niet direct iets na het gebruik van de remedies en komt de reactie pas later. Vaak merken volwassenen, kinderen en dieren vrijwel direct een verbetering.

Ook worden de veranderingen vaak als subtiel en zacht ervaren, soms ook met een radicale ommekeer, men krijgt meer inzicht en staat meer open. Vooral bij chronische aandoeningen duurt het vaak langer. Wanneer er geen verbetering optreedt is het goed om te kijken of het wel de juiste remedies zijn op dit moment.


Het gebruik van Rescue (spray/druppels etc)

De Rescue middelen zijn het meest bekend van Bach Bloesem Remedies en worden over heel de wereld toegepast.

De Rescue is een mix van 5 remedies:

 1. Impatiens: mentale stress en spanningen
 2. Star of Bethlehem: voor de shock en verdoving
 3. Clematis: tegen het uittreden en tegen het gevoel van 'ver weg zijn' dat dikwijls voorafgaat aan bewustzijns- verlies.
 4. Cherry Plum: tegen de angst de zelfbeheersing te verliezen.
 5. Rock Rose: tegen de doodsangst en paniekgevoelens.

Rescue is een eerste hulpmiddel bij ongelukken, overlijden, afrijden, examen, solliciteren, tandarts, echtscheiding, operatie, wanneer iemand emotioneel uit zijn evenwicht is geraakt, wanneer iemand een moeilijke situatie te wachten staat, wanneer iemand moet werken onder emotionele of geestelijke spanningen.

Rescue zorgt ervoor dat sneller het evenwicht herstelt. Het herstelt de kalmte en rust. Het innemen van de Rescue mag geen vaste gewoonte worden het middel is bedoeld voor gebruik in kleine of grote noodsituaties.

De potentie van de Rescue is tweemaal zo hoog als de overige remedies.

Gebruik in acute gevallen:

 • De spray onder de tong een aantal keren sprayen. En eventueel om het kwartier herhalen.
 • De Rescue druppels 4 druppels in een glas water en dat voorzichtig opdrinken en dat eventueel om het kwartier herhalen.
 • Bij bewusteloosheid: op de lippen, het tandvlees, de slapen, fontanel, achter het oor, op de polsen.
 • Uitwendig als omslagen, wikkels, kompressen ( 6 druppels op een halve liter water)
 • Bij dieren een aantal druppels in het drinkwater of het voer.
 • Rescue Zalf: brandwonden, verwondingen, huiduitslag.
 • Bij planten na verstekken, na nachtvorst, ongedierte veroorzaakte schade, 3 tot 4 druppels oplossen in het water. Dit na 3 dagen herhalen.

Ik ga nu één van de 38 remedies beschrijven om iets van de werking van 1 van de druppels te laten zien.


Impatiens

Trefwoorden:

 • Ongeduldig
 • Snel geïrriteerd
 • Prikkelbaar
 • Geestelijk tot het uiterste gespannen
 • Heeft vaak tijd te kort
 • impulsief, beslissen onmiddellijk
 • Onrust door haast

Omschrijving:

 • Alles moet vlug verlopen en van een leien dakje gaan
 • Degen heeft weinig geduld hoe de zaken zich verder ontwikkelen
 • Mensen die langzamer werken frustreren deze persoon
 • Hij is spontaan, actief en vol energie
 • Zal altijd tot spoed aanzetten
 • Maakt vol ongeduld de zinnetjes van iemand anders af
 • Door zijn ongeduld neemt degene hals over kop besluiten
 • Ergeren zich snel aan anderen
 • Leven in een heel hoog tempo
 • Gooien hun irritatie er direct uit
 • Maakt nerveuze gebaren
 • Werkt het liefst alleen en in eigen tempo
 • Bij ziekte wil degen zo snel mogelijk beter zijn
 • Heeft vaak klachten in nek en schouder spieren, rug, kaak en krampaanvallen

Transformatie

 • Snel van begrip, van denken en handelen
 • Geduld en tederheid
 • Meer inlevingsvermogen en begrip voor anderen
 • Vriendelijk en sympathiek

Impatiens bij kinderen:

Deze remedie is voor het kind dat snel ruzie maakt en gauw prikkelbaar is. Ook is het kind ongeduldig, ongedurig, onhandelbaar, onhandig. Het kind heeft ook snel genoeg van iets en kan niet stil zitten. Je kan deze remedie ook geven aan kinderen die last hebben van nerveuze spanningen zoals; haar frunniken, stoel wippen, vingers knakken, jeuk en deze spanningen kunnen zich zelfs uiten in spijsverteringsproblemen. Impatiens helpt om spanning, irritatie en nervositeit te verminderen.

Impatiens bij dieren:

Ontspanning is iets waar deze dieren nog nooit van gehoord hebben. Ze maken tien bewegingen waar een ander dier er maar 2 voor nodig heeft. De gejaagdheid kan zich bijvoorbeeld ook bij het eten voordoen waardoor het dier spijsverteringsproblemen krijgt. Ze reageren vaak heel sterk op prikkels, raken sneller geïrriteerd. Ze hebben vaak ook ongelukjes. Impatiens geeft het dier meer geduld en stelt het dier in staat om eerst te denken en dan pas te doen.


Cursus Bach Bloesem Remedies met een uitgebreide Syllabus vol informatie

Mocht je ook met de Bach Bloesem Remedies willen gaan werken of er meer over willen weten, Angelique geeft weleens de cursus Bach Bloesem Remedies met een uitgebreide Syllabus vol informatie.


Geschreven door: 

Angelique Gutteling

Praktijk en Cursuscentrum De Vlinder

Voor meer informatie en contact met Angelique:Over de schrijver
Reactie plaatsen