Gastblog: Spanningen, blokkades en klachten in het lichaam verminderen of opheffen
17 september 2023 

Gastblog: Spanningen, blokkades en klachten in het lichaam verminderen of opheffen

Cranio sacraal is een vorm van alternatieve therapie die gebaseerd is op het idee dat er een ritmische beweging is van de hersen- en ruggenmergvloeistof in het craniosacraal systeem, dat bestaat uit de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen. Door middel van zachte aanraking probeert de therapeut deze beweging te beïnvloeden en zo spanningen, blokkades en klachten in het lichaam te verminderen of op te heffen. Cranio sacraal therapie wordt toegepast bij veel verschillende soorten klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, stress, slaapproblemen, depressie en nog veel meer. [1][2]

Bij Cranio Sacraal wordt er niet alleen maar naar de ziekte en de symptomen gekeken maar ook naar de mogelijke oorzaken. In de loop van het leven absorbeert het lichaam allerlei trauma's zowel emotioneel als fysiek. Gevoelens van pijn, woede, angst, en fysiek letsel worden door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het ‘cranio sacraal ritme’ uit balans raakt, het krimpt, gaat vastzitten en verliest zijn vitaliteit.

Hoe werkt de behandeling?

Tijdens de behandeling werk ik aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedel beenderen en de overige delen van het ‘cranio sacraal systeem’. Ik als behandelaar zal in het ritme meegaan en een lichte druk uitoefenen op het systeem. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd om zich te ontspannen en ruimte te scheppen.

Ook tijdens de geboorte kunnen botjes over elkaar schuiven en delen van botjes kunnen zenuwbanen of bloedbanen blokkeren. Het ‘cranio sacrale systeem’ krijgt daardoor onder andere niet genoeg ruimte om naar behoren te functioneren. Met als resultaat huilbaby's, kolieken, ademhalingsproblemen, leerproblemen op latere leeftijd, angsten etc. [3]

Meer informatie?

Wil je meer informatie, neem dan eens een kijkje bij Angelique Gutteling van Praktijk en Cursuscentrum De Vlinder in Hellevoetsluis.


Geschreven door:

Angelique Gutteling

Praktijk en Cursuscentrum De Vlinder


Voor meer informatie en contact met Angelique:


Bronnen:

[1] Wikipedia - Craniosacraal therapie

[2] Zorgwijzer - Craniosacraal therapie

[3] Praktijk en cursuscentrum De Vlinder - Craniosacraal


Over de schrijver
Reactie plaatsen